Followers

18/05/2013

Erti Kejujuran Buat Pakatan Pembangkang

Di hujung sebuah kampung tinggallah sepasang suami isteri, Pak Aziz dan Mak Jijah. Pak Aziz seorang yang jujur dan ikhlas yang bekerja sebagai penebang pokok.

Pada suatu pagi keluarlah dia menebang pokok yang berdekatan dengan sungai dan setelah beberapa kali menetak batang pokok itu, kapaknya telah terjatuh ke dalam sungai. Semasa beliau berfikir untuk turun menyelam, tiba-tiba keluar seekor ikan pari-pari dari sungai tersebut bersama-sama sebilah kapak emas dan bertanya samada kapak itu kepunyaan Pak Aziz? Lalu dijawab oleh Pak Aziz bahawa kapak emas itu bukan miliknya.

Ikan pari-pari tadi menyelam lagi dan muncul pula dengan sebilah kapak perak dan Pak Aziz juga menjawab kapak perak itu juga bukan miliknya. Sekali lagi ikan pari-pari itu menyelam dan timbul dengan kapak Pak Aziz. Pak Aziz gembira dan berkata itulah kapak milik beliau. Lalu ikan pari-pari itu berkata: "Tuan hamba seorang yang jujur jadi ambo berikan kapak emas dan perak itu kepada tuan hamba sebagai hadiah"... Pak Aziz amat gembira dan pulang menceritakan kejadian tersebut kepad isterinya.

Keesokan harinya Mak Jijah ingin juga pergi melihat tempat kejadian semalam dan semasa Pak Aziz sedang menebang pokok tersebut, tiba-tiba Mak Jijah tergelincir lalu jatuh ke dalam sungai dan tenggelam. Pak Aziz amat terkejut dan menangis memikirkan bagaimana dia boleh menyelamatkan isterinya yg tercinta.

Tiba-tiba ikan pari-pari yang menolong Pak Aziz semalam muncul dari dalam sungai dan membawa bersama-sama seorang gadis secantik 'Nealoffa' naik ke tebang sungai seraya bertanya Pak Aziz adakah ini isteri beliau? Pak Aziz terus mengiyakan bahawa gadis itu adalah isteri beliau.

Mendengar jawapan Pak Aziz itu ikan pari-pari tersebut menjadi amat marah lalu berkata: Aku mengenali kamu sebagai seorang yang jujur tetapi mengapa kali ini kamu menipu?

Pak Aziz menjawab: Aku ini jujur dan tidak berniat utk menipu kamu wahai pari-pari....sekiranya aku menjawab gadis ini bukan isteri ku nescaya kau akan menyelam semula lalu membawa gadis secantik 'Lisa Suriani' pula. Bila aku menjawab bukan maka barulah kamu akan membawa isteriku yg sebenarnya dan akhirnya kamu memberikan kesemua mereka kepada aku. Bahagiakah hidup aku apabila Mak Jijah ini cemburukan madu-madu dia?

Begitulah jika kita kaitkan dengan PAS. PAS telah pun kecewa apabila PKR telah membelakangninya. Dalam segala tindakan PKR tidak merujuk kepada PAS, tetapi sebaliknya PKR akan berbincang dengan DAP dulu, barulah kataputus di beritahu kepada PAS. Sebab itulah kita melihat sekarang ini PAS terkontang kanting, terkapai-kapai kerana cemburu dengan pakatannya yang selalu bermain di 'belakang' PAS...
Sent from my BlackBerry® smartphone

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...